Begeleiding bij verlies & rouw vanaf eind 2024

* DEZE PAGINA IS IN OPBOUW *

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met verlies. Maar wat als het jou ook echt overkomt? Hoe ga je om met verlies en rouw? 

Rouwen doe je na een ingrijpende gebeurtenis, je ben iets verloren wat heel dierbaar en vertrouwd voor je was. Een rouwproces hoeft niet altijd te gaan over het overlijden van een dierbare. Ook andere verliezen zoals je gezondheid kwijt raken of je baan, een scheiding, verhuizing, ongewilde kinderloosheid of het verlies van een dierbare vriendschap.

Onverwerkte rouw kan zich uiten in vastlopen op je werk, je relatie(s), pleasen, ontevredenheid, vluchtgedrag, onverklaarbare fysieke klachten. 

“Door het overlijden van mijn moeder, anderhalf jaar geleden, werd ik geconfronteerd met een groot verlies. Het daaropvolgende rouwproces heeft me aan het denken gezet. Hoe gingen wij in ons gezin om met verlies? Wat heb ik zelf nog aan te kijken? Is er begeleiding op dit gebied en kan ik mezelf hierin later bijscholen? 

Qua lengte was ik de grootste in mijn gezin van herkomst, daardoor heb ik altijd het gevoel gehad dat ik mezelf ‘groot’ moest houden. Na het verlies van mama (zij was 1.30 meter) probeerde ik mezelf nog steeds groot te houden, ik was immers niet anders gewend. Na twee weken pakte ik mijn werk weer op maar na één cliënt
was ik uitgeput. Toen besefte ik pas dat rouwen heel veel energie kost en dat er meer verlies is geweest dat nu naar boven kwam. Ik ben op zoek gegaan naar begeleiding en gaf mezelf eindelijk toestemming om me soms ook klein te mogen voelen. Rouwverwerking gaat niet (alleen) over de dood, het gaat juist over de draad weer oppakken na een ingrijpende gebeurtenis"

De vraag is altijd; Waarover gaat het verdriet en het gemis? 

*De foto’’s heb ik gemaakt op de natuurbegraafplaats Schoorsveld in Heeze. Mama’s laatste rustplaats.